Padel

Idag är padel bland de absolut hetaste sporterna i Sverige. Det byggs fler och fler nya banor runt om i landet. Det spelar nästan ingen roll var du befinner dig eller var du åker i de större städerna så är det högt tryck på padelbanorna. Sporten är enkel att spela, vilket gör att nästan alla kan utöva den. För att spela behöver du rätt utrustning, boka en bana och även lite snabbt lära dig reglerna för spelet.

Utrustning

Vad behövs för utrustning då kanske du undrar? Det behövs ett padelracket, några bollar, sköna inomhus- eller utomhusskor och träningskläder på. Oftast går det att hyra racket, vilket innebär att det enda du behöver köpa är bollar. Men det brukar även vara fördelaktigt att köpa padelracket om du tänkt spela kontinuerligt. Att hyra passar mer om du bara tänkt spela någon enstaka gång, vilket sällan sker då många fastnar för padel. När det gäller skor och träningskläder är egentligen inget speciellt du bör tänka på. Det enda är egentligen att ha inomhusskor om banan är inomhus och eventuellt utomhusskor om det är utomhus.

Bana

Hur ser banorna ut då? Banan är 20 meter lång och 10 meter bred. Den liknar en tennisbana, fast i miniformat. Skillnaden är också att det är glasväggar på kortsidorna samt en liten bit på långsidorna samt galler på resterande av långsidorna. I mitten har du nätet. Det är konstgräs som padelbanornas golvmaterial består av. Det finns olika typer av konstgräs. Det brukar vara många banor samlade i samma hall eller några placerade bredvid varandra. Det finns både utomhus- och inomhusbanor.

Hur du spelar

Reglerna för padel kan kännas som en utmaning första gången, men går oftast väldigt fort att lära sig. Vanligast är att spela fyra personer i padel. Servarna sker diagonalt som i tennis. Skillnaden här är att bollen ska studsa innan du får slå till den på din serve. Efter att bollen studsat i marken får den även studsa en gång i glaset, både på serve och i spelet. I spelet får den även studsa i gallret. Bollen får som i tennis också tas på volley när spelet är igång och syftet är helt enkelt som i tennis att “vinna” bollen i form av att det andra laget gör ett misstag eller att ert lag slår ut det andra laget. Poängsystemet är också likt tennis där du till exempel räknar 15-0, 30-15, 40-0 och 6-4 i set. Bäst av 3 eller 5 set spelas.