Cricket

Cricket är en av världens största sporter och den är på frammarsch i Sverige. Cricket är just nu en av de sporter som växer snabbast i Sverige. 2012 fanns det 13 klubbar, nu finns det över 60 stycken.

När du tänker på cricket tänker du förmodligen på vitklädda engelska gentlemän som spelar på gräs. Män som slår en boll med slagträ och som springer lite fram och tillbaka där det förmodligen går bra att ha artros i ett knä och ändå vara med och spela. Men cricket är så mycket mer än så. De största cricketstjärnorna som MS Dhoni och Virat Kohli är välbetalda världsstjärnor.

Historik

Cricket har spelats sedan 1500-talet. Under 1800-talet utvecklades den till nationalsport i England och den är än idag en populär sport i många av länderna i det Brittiska samväldet. Sporten är också stor i asiatiska länder som Pakistan, Indien, Afghanistan och Bangladesh.

Svenska Cricketförbundet bildades på 1990-talet och är sedan 2015 medlemmar i Riksidrottsförbundet. En av de främsta anledningarna till att cricketen vuxit så mycket i Sverige är de senaste årens stora invandring av personer från cricketspelande länder.

Så här spelas cricket

Cricket spelas på gräs på en stor ovalformad plan. I mitten på planen finns det en rektangel som är cirka 20 meter lång och 2 meter bred. Rektangeln är fri från gräs och kallas för pitch. På kortsidorna finns en så kallad grind. Grinden består av tre stycken träpinnar som är nedslagna i marken. Ovanpå grindarna ligger två lösa pinnar.

I originalformen spelas cricket av två lag med elva spelare i varje lag, men det finns numer även andra varianter med färre antal spelare. De två lagen turas om att kasta eller slå. Innelaget har två spelare inne på planen, dessa kallas slagmän. De står framför varsin grind och har till uppgift att försvara den. En av slagmännen ska försöka slå kastarens boll ut på planen och hindra den från att träffa grinden. Om slagmannen lyckas träffa bollen så att den flyger ut på planen ska de båda slagmännen springa mellan grindarna tills någon spelare i det kastande laget har fångat bollen och kastat tillbaka den till grindvakten eller på grinden. Om slagmännen lyckas nå grindarna utan att bli brända får deras lag poäng. Poängen räknas i runs.

Laget som kastar bollen, utelaget, har som mål att bränna ut alla slagmän i motståndarlaget utom en. När laget har lyckats med det byter de plats. Om en slagman bränns kallas det för wicket. Slagmannen ersätts då med en ny slagman och får därefter inte vara med i den aktuella spelomgången. Det snabbaste sättet att ta en wicket är att kasta bollen så att slagmannen missar den och bollen träffar grinden så att pinnarna ramlar ner. Cricketmatcher är indelade i overs, där en over består av sex stycken godkända kast. Därefter byts kastaren och kasten sker mot den andra grinden.