Olika VM inom bollsport

Inom bollsport finns många världsmästerskap och speciellt populära är de inom de största bollsporterna fotboll, Basketboll

Fotboll

Det historiska fotbolls-VM (officiellt FIFA World cup) som brukar få hela världen att bänka sig framför tv:n med vänner eller familj. Det är den internationella sensationen som gör fotbollen väldigt stor och eftersom varenda världsdel brukar delta får evenemanget väldigt stor spridning. Fotbolls-VM har arrangerats sedan 1930 och har spelats var fjärde år med undantag från under andra världskriget mellan 1942 och 1946 som tillfälligt satte stopp för evenemanget.

Cricket

Det internationella cricket mästerskapet har spelats sedan 1975 i England och med ett roterande schema inom de 14 medlemsländerna i ICC (International Cricket Council) är värdlandet olika var fjärde år. Turneringen är ett av världens mest sedda sportevent och i Cricket-VM i Australien 2015 sattes rekordet för antalet åskådare med 1,1 miljoner biljetter sålda. 2011 sändes världsmästerskapet i satellit-TV i 200 länder i världen till över 2,2 miljarder tittare.

Basketboll

Basketboll VM (officiellt FIBA World cup) spelas ojämna år och före de olympiska spelen. Det har arrangerats sedan 1950 och det vinnande laget tilldelas priset Naismiths Trophy.