Största kampsporterna i världen

Kampsporter är en idrottsform som skapats för varierande syften, såsom självförsvar, tävlande, fysisk hälsa och fitness, såväl som mentala och spirituella syften. De största kampsporterna i världen är följande:

1. Karate. Betyder “tom hand” på japanska och är en av världens mest populära kampsporter. Sporten kom ursprungligen från ön Okinawa i Japan för flera århundraden sedan men nådde fastlandet först på 1900-talet då karatemästaren Gichin Funakoshi förenklade dess självförsvarstekniker och lade till en filosofisk aspekt till idrotten.

2. Tae Kwon Do. Kommer från Korea och betyder löst uttryckt “handen och fotens väg”. Dess generella natur låter dock sparkarna ta övertaget om foten får bestämma. De som praktiserar sporten anser att sedan benen är längre och generellt starkare än armarna, så är de mest effektiva inom kampsport. Dess spridning i världen har tagit sporten till OS som en olympisk gren.

3. Judo. Judo betyder “den försiktiga vägen” och uppfanns i Japan av Jigoro Kano som i sin ungdom ofta blev retad och efter ett misslyckat försök att lära sig ju-jutsu, utvecklade han ett system med svep och kast som gav storlek och styrka relevans. Även judo är idag en olympisk gren liksom tae kwon do, där fokus är att med kast och fällningar försöka övermanna motståndaren till att ge upp genom hållningar och stryptag.

4. Brasiliansk Jiu-Jitsu. Är en MMA-sport som kommer från Brasilien vars fokus är utnyttjande av grepp och marktekniker lånade från japanska judon. Tekniken utvecklades av familjen Gracie på 90-talet och har ökat i popularitet sedan dess.

5. Kung fu (Wushu). Begreppet “Kung fu” betyder ungefär “färdighet eller att göra något”. Historiskt tror man att buddhistmunken Bodhidharma för tusentals år sedan skapade kampsporten för att hjälpa sina studenter att koncentrera sig i sin meditation. Det finns dock hundratals stilar inom Kung fu som fortfarande existerar idag, varav de mest kända är Shaolin, Wing shun och Tai Chi.