Att tävla i ridsport i utlandet

I dag är det inte alls ovanligt att man reser utomlands för att tävla i hästsport, i alla fall när det gäller de lite högre klasserna. Hästsport förekommer i stort sett i alla världens länder och tävlingarna ser nästan likadana ut överallt. En sak som dock ofta skiljer sig åt är skicket på banorna. Det kan också finnas olika regler för tävlingarna som det är bra att hålla koll på.

Lokal valuta och avgifter

Om man ska tävla i hästsport utomlands är det alltid bra att ha lite lokal valuta med sig. Alla ställen tar inte kort och ibland kan det finnas en eller annan avgift som ska betalas. Via Forex kan man växla till sig de flesta valutor. Det kan dock vara bra att ha koll på att man kan behöva kontakta banken ett par dagar innan så att man verkligen vet att pengarna finns när man ska åka.

Andra regler

När det gäller hästsport i utlandet kan det finnas en del andra regler än vad som finns i Sverige. På svenska tävlingsbanor håller man till exempel till höger vid möte och olika färger på en svansrosett kan betyda att hästen sparkar, att den inte är mycket tävlad eller liknande. Utomlands är det inte säkert att samma regler finns. Ofta sitter det anslag uppe vid tävlingsbanor och framridning och där står det vad som gäller på banan. Det kan dock vara klokt att ta reda på lite mer om reglerna redan innan man kommer till det nya landet. En idé är att läsa på nätet kring vad som gäller. Man kan också kontakta tävlingsarrangören eller andra ryttare som tävlat i landet innan.

Om en olycka sker

När man håller på med hästsport kan en olycka snabbt ske. Även utomlands finns det bra resurser inom sjukvård. Det är dock klokt att se till att man har ett så kallat blått kort som visar att man har rätt till sjukvård utomlands. Man bör också se till att man har koll på både sin egen och på hästens försäkring.

Får hästen följa med?

Man bör ha koll på att hästen verkligen får följa med. För att hästen ska få tävla måste den i de allra flesta fall vara vaccinerad och dessutom ska hästen ha ett hästpass. Om det är en hästtävling på till exempel Island ska man också komma ihåg att man aldrig får ta in en häst som en gång lämnat landet där.

Olika ridsporter

Olika ridsporter är olika populära i världens länder. Många gånger är sporter som hoppning, dressyr och fälttävlan de allra populäraste. Även körning är en sådan sport som ofta förekommer. Det finns dock en del sporter som är mindre vanliga. Voltige är en sådan. Tävlingar förekommer, men inte alls i lika hög grad.