Sportspel på dator och konsol

Att spela dator- och tv-spel är idag en populär fritidssysselsättning och dagens spel har dessutom blivit väldigt verklighetstrogna rent grafiskt. De i särklass populäraste spelen i Sverige måste ändå vara fotbolls- och ishockeyspelen från Electronic Arts som släpps i nya versioner så gott som varje år.

Att samlas ett gäng kompisar en fredags- eller lördagskväll framför TV:n för att spela FIFA eller NHL på spelkonsolen är ett roligt sätt att umgås, gärna med några kalla öl och lite passande tilltugg. Glöm bara inte bort att borsta tänderna efteråt, kanske med den kompakta eltandborsten från GUM som inte är större än en vanlig tandborste.

FIFA

I FIFA finns nästan alla de riktiga fotbollslagen licensierade och man kan därför spela i sitt favoritlag och som sin favoritspelare. FIFA-spelen har getts ut ända sedan 1990-talet och det senaste i spelserien är FIFA 20 som släpptes i slutet av september 2019 till PC, Xbox One, Playstation 4 och Nintendo Switch. En nyhet i det spelet är läget som kallas Volta Football. Där spelar man fotboll “street style” istället för på riktiga fotbollsplaner.

Pro Evolution Soccer

Det finns egentligen bara en konkurrent till FIFA vad gäller fotbollsspel och det är Pro Evolution Soccer (PES) som ges ut av japanska Konami. FIFA har alltid lyckats knyta till sig licensrättigheterna för de stora ligorna, lagen och spelarnamnen, men i PES 2020 har de lyckats få ingen mindre än stjärnspelaren Lionel Messi från FC Barcelona som poster boy.

Ett annat fotbollslag som skaparna av PES har lyckats få till ett samarbete med är Manchester United. De har till och med 3D-skannat av hela kropparna på samtliga spelare för att få superrealistiska modeller av dem i spelet.

International Karate

Även om FIFA och NHL hör till storsäljarna här i Sverige finns det mängder av andra sportspel. En riktig klassiker från det gamla goda 80-talet är International Karate från System 3. Spelet släpptes 1985 och kom till bland annat hemdatorerna Commodore 64 och ZX Spectrum. Som hörs på namnet handlar det om ett karatespel och man ska med hjälp av slag och sparkar lyckas besegra datorstyrda motståndare som blir allt bättre med tiden. Hade man två joystickar inkopplade i datorn samtidigt kunde man spela mot en kompis. Man börjar med vitt bälte och kämpar sig sedan uppåt tills man har fått det svarta bältet. En domare delar ut antingen hela eller halva poäng efter varje slag och den som först lyckats få två fulla poäng vinner omgången.

Det kom även en uppföljare i form av International Karate+ (IK+) som lägger till ytterligare en spelkaraktär. Det är alltså tre karatekämpar på skärmen samtidigt och här kan man antingen ta sig an dem båda på egen hand eller spela två kompisar och en datorstyrd spelare.