Australiensisk fotboll

Australiensisk fotboll eller Aussie rules som sporten också kallas är en bollsport som främst spelas i Australien. I Australien kallas den vanligtvis bara footy eller football och är landets nationalsport. Sporten liknar mest en blandning mellan rugby och vanlig fotboll. Den har sina rötter i den gaeliska fotbollen som spelades av de irländska arbetarna på guldfälten på 1840-talet.

Hur man spelar

Aussie rules spelas egentligen med 22 spelare i varje lag. I Sverige spelar man dock oftast med 9-13 spelare per lag. När laget består av 22 spelare så är 18 spelare på planen. Under matchen får avbytarna sättas in närsomhelst och det finns ingen gräns för hur många gånger man får byta. En match består av fyra stycken perioder på 20 minuter. Planen är oval. Vid vardera änden av planen finns det fyra målstolpar placerade med 6,4 meters mellanrum. Den ovala bollen är gjord av gult eller rött läder. Spelet startas mitt på planen genom att man studsar bollen i marken. Bollen får inte kastas utan man måste slå eller sparka på den. Bollhållaren får springa max 15 meter med bollen sedan måste den röra vid marken. Markkontakt sker vanligast genom att bollen studsas i marken. Den spelare som håller i bollen och spelare som finns nära bollen får tacklas. Varje mål ger sex poäng och en behind ger en poäng.

Våldsam sport

Australiensk fotboll räknas som en av världens mest våldsamma sporter eftersom det är en tuff sport där spelarna kolliderar i full fart. Spelarna utsätts för stötar och slag från knän, axlar och armbågar. De har ett munskydd och ibland ett huvudskydd. Spelarna utsätts för stora risker och hjärnskakningar och andra skador är inte ovanliga. Många pensionerade spelare lider nu konsekvenserna av de många slag de fått mot huvudet.

Aussie rules i Sverige

Australiensisk fotboll i Sverige startade med att laget Helsingborg Saints bildades år 1993. Laget spelade i den danska ligan. De var det enda svenska laget fram till och med 2003. Idag finns det klubbar i Eksjö, Malmö, Helsingborg, Norrtälje, Göteborg och Stockholm. Att det inte finns många små lag i Sverige och att de som finns är spridda över landet gör att det blir en del resor för lagen. Med en trådlös laddare så hålls mobilerna laddade och musik kan spelas och musik tittas på, vilket gör resorna lättare. Eftersom sporten inte är så stor i Sverige finns det sällan planer särskilt byggda för aussie rules utan de spelas ofta på stora plana gräsytor eller på anpassade rugbyplaner.

Det första damlaget bildades i Helsingborg år 2013. Det var också här som det svenska damlandslaget, Swedish Ravens bildades. Det svenska herrlandslaget heter Swedish Elks. Herrlaget har bland annat deltagit i de tre senaste europiska mästerskapen. 2010 kom de på tredje plats, år 2013 och 2016 på fjärde plats.