Extremsport

Vissa atleter tycker om att testa sina gränser till max och letar efter tävlingar där de får utmana sig själva och sin fysik. Samlingsnamnet för denna typ av idrott är extremsport, vilket beskriver vad det hela handlar om ganska väl. Dessa sporter och fysiska aktiviteter är nämligen mycket riskfyllda och ger utövaren en adrenalinkick. Nedan följer några exempel på adrenalinpumpande extremsporter.

BMX

BMX är en sport som blir alltmer populär, både bland unga och äldre. Sporten utövas på en bana som är snarlik den för motocross och själva utmaningen består av skarpa kurvor och en hel del hopp. Det finns också en variant som kallas BMX Freestyle där man är ännu mer våghalsig med subgrupperingar som street och parkåkning där man antingen åker på vad man hittar runt om i staden eller i en särskild park som är anlagd för själva syftet. Det finns en hel del banor runt om i landet för den som är intresserad av BMX. Cyklar man i staden kan man hålla utkik efter Cykelboxens cykelställ från Falco, eftersom cykelboxen.se är specialister på cykelställ i en och två våningar där man i lugn och ro kan parkera sin cykel och passa på att utforska staden till fots.

Bergsmaraton

De flesta som tänker på löpning associerar inte denna typ av idrott med extrema utmaningar, men då får man tänka om. Det finns nämligen en hel del fysiskt krävande bergsmaraton i till exempel Kiruna. På Kebnekaise fjällstation kan man delta i ett lopp med mycket krävande terräng och hisnande vacker utsikt. Banan sträcker sig runt Kebnekaise med rejäl höjd som tar på krafterna. Deltagarna har 43 kilometer löpning framför sig i varierande terräng längs glaciärer, bergstoppar och sjöar.

Skärmflygning

Skärmflygning kallas Paragliding på engelska och är en extremsport som tyvärr ofta kantas av olyckor och dödsfall som antingen beror på att seglet går sönder eller att selen inte har spänts fast på rätt sätt. Man måste ha genomgått en licensgivande kurs för att få flyga på egen hand. Flygningen går till så att piloten fotstartar flygskärmen rakt ut i luften och sitter med andra ord fastspänd med hjälp av en sele under tygseglet. Det finns också en nödskärm som fungerar som en fallskärm som kan utlösas vid nödsituation. Sporten är snarlik både fallskärmshoppning och den flygsport som kallas hängflygning. Man kan också välja att använda paramotor under sin skärmflygning, men då måste man ha licens. En paramotor är en ryggsäcksmotor försedd med propeller som man bär på ryggen.

Parkour

En sport som har ökat i popularitet bland framför allt unga är parkour. Det hela handlar om att träna upp kroppens smidighet och styrka för att kunna ta sig an olika sorters hinder i den omgivning där man befinner sig utan att använda några hjälpmedel. Sporten innehåller specifika tekniker, hopp och rullande rörelser för att ta sig förbi hinder.