Olympiska vinterspelen

Olympiska vinterspelen kallas även för Vinter-OS är en världsomfattande vinteridrottstävling som hålls vart fjärde år. Från det att Vinter-OS började 1924 fram till 1992 håll man vinter-os samma år som sommar-OS men efter 1994 bestämdes att de ska vara separerade med två år vilket då gör att olympiska tävlingar hålls varje jämnt år. Så nästa Vinter-OS kommer att hållas 2022 i Peking.

För att en sport ska inräknas som gren i Vinter-os måste den utövas på snö eller is och att den tillämpas på en organiserad nivå i åtminstone 3 av de 5 bebodda världsdelarna i världen, som de fem ringarna på den Olympiska flaggan symboliserar. På följande vis är flaggans ringsymboler upplagda:

Den blåa ringen symboliserar Oceanien vilket bland annat omfattar Australien, Nya Zeeland och Nya guinea.

Den gula ringen symboliserar Asien som omfattar bland annat Kina, Japan, Mongoliet, Vietnam, Syd- och Nordkorea, Thailand, delar av Ryssland med flera.

Den svarta ringen symboliserar Afrika omfattande bland annat Sydafrika, Zaire, Angola, Algeriet, Egypten med flera.

Den gröna ringen symboliserar Europa omfattande bland annat England, Tyskland, Frankrike, Sverige, Polen, Nederländerna, delar av Ryssland med flera.

Den röda ringen symboliserar Amerika som omfattar hela Nordamerika med sina länder USA, Mexiko, Kanada med flera och Sydamerika med sina länder såsom Brasilien, Argentina och Chile med flera.