Vanligaste racketsporterna

Genom sportens historia har det alltid funnits någon form av racketsport och i början spelades sporterna med gammaldags racket i form av stavar, påkar eller käppar. De vanligaste av racketsporterna idag är tennis, badminton, bordtennis och squash.

Tennis

Tennis är den sport som kanske mest kan förknippas med racketsport. Ursprungligen kommer tennisen från England och spelades till en början utomhus och så småningom också inomhus.

Sporten kan man antingen spela en mot en eller två mot två. Mellan de spelande finns ett nät som de spelande ska skjuta över. Det var 1873 som majoren Walter Clopton Wingfield uppfann tennisen och han hade den mycket äldre racketsporten real tennis som utgångspunkt. På 1880-talet fick tennisen en stor spridning och hade på kort tid blivit mycket populärt inom den brittiska världen. Bara fyra år efter påfundet anordnades det allra första tennismästerskapet i Wimbledon som idag tillräknas den främsta av årets Grand Slam-turneringar. Dessa omfattas utöver Wimbledon även av Australian Open, French Open och US Open. Tennis blev en egen gren i det olympiska spelet redan 1896.

Badminton

Badminton är den snabbaste bollsporten i världen i inomhusmiljö och som motionsspel utomhus. Det spelas en mot en eller två mot två på speciella banor delat mellan ett nät.

Under spelets gång skjuter spelarna en fjäderboll mellan varandra med ett badmintonracket över nätet. När någon spelare missar sitt slag, slår i nät eller skjuter utanför spelplanen – utdelas poäng.

Tävlingsmatcher har sedan 2006 haft som regel att spelas i set om bäst av tre. Ett set spelas till 21 poäng och minst två poängs ledning måste gälla upp till 30 poäng, efter vilken först till 30 vinner.

Padeltennis

Racketsporten padeltennis (eller padel) spelas framför allt i Latinamerika och Spanien och det är oklart vad padelns ursprung är. Men klart är att snarlika spel utövades på engelska kryssningsskepp på 1920-talet. Den första spelreglerna för padel tillämpades 1974 enligt de spelregler och principer som gäller än idag. Det internationella padeltennisförbundet som utformat reglerna grundades 1991 och 1992 arrangerades det första världsmästerskapet i padeltennis och spelas vartannat år. Racketsporten har en tydlig anknytning till andra slags “minitennis” såsom Platfor tennis och Paddle tennis. Det har dock sina egna regler, utrustning, poängräkning och utformning av spelplan. Sporten har framför allt fått en sotr psridning i Latinamerika och Spanien. I Argentina finns exempelvis miljontals spelare.

Bordtennis

Bordtennis även kallat ping pong eller pingis är ännu en racketsport som mestadels utövas inomhus. Man möts antingen en och en eller två och två spelare. Deltagarna ska slå en plastboll växelvis över ett lågt nät som satts upp över en särskild bordsskiva. Spelar man en mot en kallas det för singel och spelar man två mot två kallas det för dubbel.