Fotboll – världens största sport

Fotboll brukar man räkna som världens mest utbredda och populära sport. Enligt FIFA, som är det internationella fotbollsförbundet utövas fotboll på regelbunden basis av omkring 240 miljoner människor i omkring 200 länder i världen. I en Nielsen enkät år 2017 som spände över 18 globala marknader svarade omkring 43% av människor att de var intresserade eller mycket intresserade av fotboll, medan 36% var fans till basketboll.

Fotbollens popularitet enligt studier

Nielsen’s studier visar också en god tillväxt för fotbollen i USA och i Kina, där 32 procent av tillfrågade visade något intresse i sporten och de yngre tenderar att ha en högre chans att följa fotbollen i jämförelse med deras föräldrar. Fotbollens otroliga räckvidd inom de större länderna och kulturerna i världen gör den olik någon annan sport vad gäller värdet i media och sponsorskap, menar Glenn Lovett – direktör hos Nielsen Sports.

Det stora antalet unga fans i världens två största ekonomier är så klart goda nyheter för FIFA. Fotbollen räknades med att inbringa så mycket som 3 miljarder dollar i intäkter för mediarättigheter för världsmästerskapet 2018, som är en ökning på 600 miljoner dollar sedan 2014.

Skönhetens sport

Det som gör fotboll till världens