Udda racketsporter

De vanligaste racketsporterna kanske inte alltid ger tillräckligt med variation åt alla och därför är det bra att det även finns många olika varianter av och några riktigt udda. Men roligt verkar de vara och att prova någonting nytt är oss alla till nytta.

Strandtennis

Strandtennis är en racketsport som kombinerar sand och strand med volleyboll och element från tennis. Sporten finns i 50 länder och mer än 50 miljoner människor i världen spelar sporten. Länderna där det är som populärast är Spanien, Brasilien och Italien. Skillnaden mellan tennis och strandtennis är att bollen aldrig får röra den egna planhalvans mark. Oftast spelas den två mot två.

Bollbadminton

Bollbadminton är en racketsport som ursprungligen kom från Indien och spelas med en gul boll gjord av ull på en plan på 12 gånger 24 meter delat mellan ett nät. Oftast spelas den utomhus.

Matkot

Matkot är en mycket populär racketsport i Israel och liknar strandtennis och ofta refereras Matkot som Israels nationalsport. Ända sedan 1920-talet har sporten spelats på Tel Avivs stränder och går ut på att spela en liten gummiboll med träracketar så många gånger mellan varandra som möjligt utan att tappa bollen till marken. Sporten spelas en mot en eller två mot två. Den första tävlingen i matkot spelades i Tel Aviv år 2000 som ett nationellt mästerskap.

Miniten

Miniten som är en sammansättning av orden “mini” och “tennis” är ett tennis-liknande spel som skapades av naturister på 1930-talet som ofta saknade plats för en tennisbana i full storlek i sina begränsade klubbar. Grundreglerna uppfanns av Manchesterbaserade R. Douglas Ogden. Reglerna liknar tennis och samma standardbollar som i tennis används. Däremot är spelplanen mycket mindre och istället för vanliga tennisracketar används träplankor som kallas “thugs” som placeras direkt på spelarens hand och är formade som lådor.

Frontenis

Är en racketsport som uppfanns i Mexiko. Det spelas i en 30 meter stor spelplan och som racket används ett tennis-liknande racket och man spelar med gummiboll. Det kan spelas singel eller i par och spelas genom att en av spelarna skjuter bollen mot en vägg och motspelaren måste skjuta tillbaka bollen innan den hinner studsa två gånger på tillbakavägen. Sporten påminner mycket om squash bara att väggen och planen är mycket större och reglerna annorlunda.

Pickleball

Pickleball kombinerar tennis, pingis och badminton i en och samma racketsport. Två eller fyra spelare möter varandra enskilt eller i par och racketena är gjorda av trä eller kompositmaterial. Som boll används en polymerboll som skjuts över ett nät. Planen har dimensionerna som badminton medan nätets form liknar tennis.